Kläder till jakten

För en del handlar kläder till jakten om att se så bra ut som möjligt, att följa jaktmodet till punkt och pricka. Medan andra enbart vill åt funktionaliteten hos jaktkläderna i första hand och utseendet i sista. Det är en viss skillnad på till exempel älgjägare och fågeljägare eller de som jagar kronhjort eller vildsvin för ”skojs skull”. Jag har aldrig sett en älgjägare i skjorta och väst eller en quiltad marinblå dunväst. Därtill en tjusig och riktigt dyr hatt också. Nä det är stor skillnad på jägare och jägare, om det är hobbyjägare som betalar för att få skjuta en dovhjort, de kommer i mockajackor för 12000 kronor och skjuter ofta hjorten i hägn.

Kläder för en riktig jägare

Att jaga älg i skogen är inte riktigt detsamma som att låta fågelhundarna driva upp fåglar på en åker eller äng där man går i rad. Det går väl an att ha fancy kläder till jakten om man slipper gå flera kilometer med sin tunga ryggsäck för att komma till jaktmarken och älgtornet där du sedan ska sitta på pass en halv dag. Är det kallt och eller regnigt ja då lär du frysa om du inte har funktionella jaktkläder på dig. Från topp till tå! Blir du blöt är det kört, om det är tillräckligt kallt som det ofta kan vara vid älgjakten, till och med snö ibland.

Funktionella kläder till jakt

Det man måste fundera över är när man behöver använda sina jaktkläder, och i vilket syfte. Ska du kunna röra dig ljudlöst kan du inte ha prassliga eller gnisslande skor eller kläder. Om du ska sitta stilla en hel dag måste du ha kläder som håller dig varm under flera timmar. Likaså på fötterna. Om du inte ska synas för mycket måste du köpa kläder som är kamouflerande. Så det finns många aspekter att fundera över helt klart. Funktion före utseende helt klart!