Mekaniskt ventilerat golv

Vad innebär det att ha ett mekaniskt ventilerat golv? Det undrade också jag innan jag skaffade ett i min egen bostad. Ett mekaniskt ventilerat golv kan med fördelas läggas i rum eller på ytor där det är en aning förhöjd luftfuktighet, lämpligtvis i källare eller på bottenplattor med förhöjda fuktvärden. Har du haft problem med att det luktar unket eller fukt men åtgärdat problemet med dränering eller på annat vis fått bukt med fukten så är det bra att lägga ett mekaniskt ventilerande golv för att förhindra att den dåliga lukten och fukten kommer tillbaka. Det kan vara svårt i källarutrymmen under markplan att bli av med fukten så där lämpar sig detta golvet bäst.

Ventilerade golv

Jag hade hållit på i flera år i mitt eget hus och kämpat mot fukt och dålig lukt i källaren. Jag har ett typiskt äldre hus där källaren ligger under markplan och därför oftare drabbas av fukt och dålig lukt. Först måste man så klart ta itu med huvudproblemet, vart kommer fukten ifrån? Det brukar leda till att du måste dränera och det var precis vad jag själv var tvungen att göra. Men för att förhindra sedan att lukten kommer tillbaka som den gärna gör i källarplan så är det perfekt att lägga mekaniskt ventilerat golv i källaren som en extra skyddande åtgärd.

Vad är ventilerade golv?

Grejen med dessa ventilerade golv är att det skapas en luftspalt ovan golvet som sedan mekaniskt ventileras. Den luft som finns i rummet där golvet är installerat försvinner ner under golvet och sugs därefter ut via ett rör så att den dåliga luften försvinner ut från huset. Det är de skadliga emissionerna i luften som bildas när fukten kommer i kontakt med organiskt material som måste ledas bort för att förhindra dålig lukt och mögel. Det gör det med hjälp av de mekaniskt ventilerade golven.