Friluftsliv – utrustning och kläder

Jag älskar naturen och är gärna ute i skog och mark. När mitt intresse för friluftsliv väcktes hade jag ingen aning om vad jag behövde för utrustning eller vilka kläder som passade för friluftsliv. Min första vandring genomförde jag i min gamla jeans, eftersom det var mest passande tänkte jag. Men mitt under vandringen började ett stilla regn att falla och innan jag kom tillbaks hem så var jag fullständigt genomblöt. Byxorna blev dessutom jättetunga och det kändes som att jag släpade på bly.

Jag köpte allt jag behövde på en enda gång

Jag hittade en blogg där det var en tjej som gick igenom allt man kunde behöva för dagsvandringar, flerdagsvandringar och fjällvandringar. Den listan gick jag igenom ordentligt och tänkte till om det var rätt för mig eller inte. Sen satte jag upp min egen lista och googlade tills jag hittade en webshop som hade allt för friluftsliv – utrustning och kläder på samma ställe.

Det jag köpte som grundutrustning för mina dagsvandringar var följande:

 • Vandringsbyxor i stretch, som är vindtäta och vattenskyddade
 • Skaljacka som jag kan använda året runt, med olika typer av plagg under. Den är också vindtät och dessutom vattentät.
 • Underställ i merinoull när vädret är kyligt.
 • Strumpor i ull
 • Mössa och vantar
 • Vandringskängor – goretex med mellanhögt skaft
 • Ryggsäckar – en 20 liters och en 30 liters beroende på väder och hur lång vandring jag ska göra.
 • Sittunderlag – hopfällbart som får plats i jackfickan
 • Okrossbar termos för kaffet
 • Fleecetröja om det är kallt
 • Tunnare tröja
 • T-shirt (hade jag redan)
 • Regnkläder som andas

När jag sedan hade vandrat ett tag blev jag sugen på att laga mat under mina vandringar. Så då köpte jag även ett stormkök.

Övrigt som jag har med mig är första-hjälpen-kit, med skavsårsplåster, idrottstejp, vanliga plåster och elastisk binda. Jag använder 50 cl pet-flaskor för vatten och dryck. Dessutom har jag en liten kompass i ryggsäcken ifall jag skulle gå vilse.